Zoeken
  • Fred Beljaars

Inspiratiebron 2: Arnold Schwarzenegger

Inspiratiebronnen inspireren je om in beweging te komen en te blijven. Ze geven je nieuwe inzichten en je leert ervan. De komende weken deelt Fred Beljaars zijn inspiratiebronnen in deze blog. Deze week inspiratiebron nummer twee.


“Als jongen van vijftien begon ik met fitnessen. Voormalig professioneel bodybuilder Berry de Mey had destijds in Schiedam een winkel met spullen voor bodybuilding zoals voedingssupplementen en home apparatuur. Daar stapte ik naar binnen en we raakte aan de praat. Hij nam de tijd voor me en zag wel wat in mij als bodybuilder. Berry zei tegen me: "Je moet bij Body Shape in Spangen gaan trainen". En hij liet weten dat ik eraan kwam."

Body Shape

"Bodybuild school Body Shape was er eentje met een reputatie. Daar traint voor tweehonderd jaar celstraf bij elkaar, allemaal boefjes, zo werd er over de bodybuild school gesproken. Toen ik op mijn fiets van Schiedam bij Body Shape in Rotterdam aankwam werd ik warm ontvangen door Christine Doolhof. Daar stond ik dan, als binkie tussen die kleerkasten, de zogenaamde celstrafmannen. Maar ze waren allemaal vriendelijk. Het voelde als één familie, het tegenovergestelde van wat je op straat hoorde."

Schwarzeneggers boek

"Op de bodybuild school was er een in-trainer, iemand die je daar wegwijs maakt. Erik heette hij. Hij gaf mij een boek uit zijn privécollectie. Dit was het boek over Arnold Schwarzenegger: Bodybuilding. Voor mij was Schwarzenegger een onbekend iemand. Het boek ging over Schwarzeneggers leven in Oostenrijk en hoe hij van kleine jongen bodybuilder werd en de rest van z’n dromen waarmaakte. “

“...hij laat zien hoe onmogelijk iets ook lijkt, er altijd een weg is. “

Voetbal

“De familie Schwarzenegger woonde ik een klein plaatsje in Oostenrijk. Het gezin bestond uit vader Gustav, moeder Aurelia, broer Meinhard en Arnold. Arnolds broer blonk uit in boksen en Arnold zat op voetbal. Zijn vader was erg betrokken bij het boksen van zijn broer, die was op weg was kampioen te worden. Arnold kreeg niet de stimulans om uit te blinken in voetbal. Het was Arnolds voetbaltrainer wees hem op een dag op zijn spillebeentjes en adviseerde hem om daaraan te werken. Arnold volgde dit advies op en ging naar een sportschool. Daar zagen ze talent in hem.”

Ignore the nee sayers

“Arnold had eindelijk zijn passie gevonden in bodybuilding maar hij moest in dienst. Tijdens zijn diensttijd kon hij niet trainen en zijn dieet volgen en maakte het beste ervan. Hij verliet de basis zonder toestemming, want hij wilde deelnemen aan Mr. Universe. Hij kwam ik de Verenigde Staten en won als jongste ooit de titel van Mr. Universe. Daarna keerde hij terug om zijn diensttijd te voltooien. Arnold wist precies wat hij wilde en volgde zijn doelen. Mensen die niet in hem geloofde negeerde hij: “Ignore the nee sayers”. Uiteindelijk heeft Arnold maar liefst zeven keer de titel Mr. Olympia behaald.”

Reg Park

“Arnold Schwarzenegger is één van mijn inspirators maar ook hij had ook iemand die hem inspireerde, dit was Reg Park. Hij was op dat moment de grootste in bodybuilding. En Arnold besloot net zo goed te worden als hem. Arnold werd zelfs een betere versie van Reg park, een mooi voorbeeld van wat een mindset kan doen. Arnold straalde op het podium plezier uit. Hij heeft de cultsport bodybuilding veranderd in een breed gewaardeerde sport. Door hem groeide het aantal sportscholen.”

Een sterke mindset

“In het verhaal van Arnold zag ik herkenning met mijn jeugd en dat motiveerde. In het boek van Arnold stond zijn blueprint. Ik deed precies wat er in het boek stond van recepten tot de trainingen, ik deed alles. Als er stond dat hij twee keer per dag ging trainen deed ik dat ook, als ik dat kon. Ik wilde hetzelfde. Vervolgens ging ik mee onder de vleugels van coaches en deed wat ze zeiden, om ervan te leren. Door bodybuilding ontwikkelde ik een sterke mindset. Zo liet ik voor de sport ook ervaringen aan mij voorbijgaan zoals uitgaan. Dat heeft me ook gered want sommige jongens in mijn omgeving maakte verkeerde keuzes en ik zag ze eraan onderdoor gaan. Uiteindelijk werd ik Nederlands kampioen. En dat boek van Schwarzenegger heb ik nog steeds.”

Give something back

“Het meest inspirerend aan Arnold Schwarzenegger vind ik zijn passie voor het leven. Hoe hij daarmee omgaat en er alles uit haalt. En hoe hij zichzelf maar blijft ontwikkelen en tegelijkertijd klaar staat voor vrienden en onbekenden inspireert. Hij organiseert van alles onder het motto: “Give something back” zoals sportevenementen voor mindervaliden. Hij demonstreert een mooi mens. Ook laat hij zien hoe onmogelijk iets ook lijkt, er altijd een weg is".

Volgende week een andere inspiratiebron: Steve Hardison.

Fred Beljaars is gecertificeerd Leadership en Life Coach en heeft een achtergrond in de topsport. Hij werkt resultaatgericht. Typerend voor hem is zijn licht opgewekte stijl en directheid. Meer weten? https://www.fredbeljaars-creator.nl of neem direct vrijblijvend contact op via e-mail.29 keer bekeken
Contact
Als je geïnteresseerd bent om samen te werken, vul dan het formulier in en ik contacteer je zo snel mogelijk.
Alleen serieuze en toepasselijke vragen.
  • Black Instagram Icon
  • Black LinkedIn Icon

© 2019 by Fred Beljaars | Creator